Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”

Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”
Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO
Publicat: 27/07/2021, 14:22
Actualizat: 27/07/2021, 15:17

Situl Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO, dar și în Patrimoniul mondial în pericol, printr-o decizie luată marți de Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO, reunit online la Fuzhou (China).

Această decizie a fost luată în urma recomandării Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS). De altfel, acest consiliu a recomandat ca experţii să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări şi controale, astfel încât ”să fie întreruptă cât mai rapid autorizaţia pentru exploatare minieră”.

Adrian Cioroianu – fost ambasador al României la UNESCO – a ținut să menționeze că ”nu toată localitatea Roşia Montană intră în UNESCO, ci doar o anumită arie”.

”Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a precizat raportorul din partea ICOMOS.

Klaus Iohannis a salutat decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO

Președintele Klaus Iohannis a salutat, pe pagina sa de socializare, decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO, manifestându-și speranța că Roșia Montană se va transforma într-un ”model” în ceea ce privește ”punerea în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a transmis președintele României în mediul online.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a anunțat, în mediul online, decizia luată de Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO.

”Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!”, a notat premierul României.

Nicușor Dan: ”Locațiile din Patrimoniul UNESCO sunt generatoare de profit”

Nicușor Dan, edilul Capitalei, a postat – la rândul său – un mesaj pe pagina de socializare, scriind că includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO reprezintă ”cauza și victoria unei generații”, după o luptă care s-a desfășurat timp de două decenii.

Roșia Montană ar trebui să devină o atracție ”pentru vizitatorii din întreaga lume”, a mai scris Primarul General al Capitalei.

”Roșia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza și victoria unei generații. Respect pentru toți cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ștefania Simion, Mihai Goțiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menționez aici doar pe cei de pe partea administrativ – juridică cu care am fost în contact), asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic și mulți alții. Avem acum obligația, ca societate, să facem din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume. Locațiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, Locațiile din Patrimoniul UNESCO”, a conchis Nicușor Dan.

Dan Barna: ”Astăzi am primit o veste extraordinară”

Vicepremierul Dan Barna și-a manifestat bucuria tot în mediul online, notând că se poate vorbi despre victoria unei noi generații politice după decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO.

Dan Barna este convins că această decizie va avea ca rezultat accesarea finanțărilor pentru protejarea patrmoniului, dar și ”investiții în activități economice”.

”Roșia Montană a fost inclusă astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO! Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei și a mediului de la Roșia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară. Am susținut activ încă de la început dosarul Roșia Montană la UNESCO și mă bucur că acest sit a reușit să obțină în sfârșit recunoașterea internațională.

E o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp- conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității. USR PLUS și-a asumat în programul de guvernare un angajament important: să protejăm și să punem în valoare patrimoniul cultural și ne ținem de cuvânt. Roșia Montană este o victorie majoră a noii generații politice!”, a notat Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloș: ”E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin”

Fostul premier Dacian Cioloș își sărbătorește ziua de naștere și a scris, în mediul online, că ”nici nu putea să existe un cadou mai nimerit” într-o astfel de zi specială.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO poate fi interpretată ca o ”șansă unică la dezvoltare durabilă”, mai scrie Dacian Cioloș, deschizând calea către ”găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică”.

”Este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. Comunitatea din Roșia Montană, pe care o cunosc, merita această șansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar și alte organizații civice din țară s-au bătut ani în șir pentru această recunoaștere. E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.

Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune. Felicitări tuturor celor care au crezut în această șansă și care au făcut posibil momentul de azi!”, a concluzionat Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare.

Dosarul ”Roșia Montană” – întocmit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu – a fost depus la UNESCO pe data de 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

INP: ”Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană a fost, astfel, recunoscută”

După înscrierea peisajului minier de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, Institutul Patrimoniului Naţional (INP) a transmis – prin intermediul unui comunicat – că a fost răsplătită, astfel, munca de cercetare ştiinţifică, documentare şi conservare de aproape două decenii a specialiştilor.

”Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană – cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) şi (iv) definite de Convenţia Patrimoniului Mondial (…) ”Comunitatea din Roşia Montană – greu încercată în aceste zile de inundaţiile catastrofale din zonă – şi comunităţile patrimoniale din întreaga ţară sunt beneficiari ai acestui nou statut şi, în acelaşi timp, parteneri al Statului în programul de măsuri necesar a fi definit şi implementat pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului şi dezvoltarea durabilă a zonei”, a precizat INP.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu